Journal of Neurosurgery «Incidence and management of traumatic vertebral artery injuries: wartime experience in Ukraine”

Шановні колеги!

Найважливіша подія 2024 року в житті Української та світової нейрохірургії.

 

У всесвітньо відомому журналі JNS (Journal of Neurosurgery) опублікована стаття «Incidence and management of traumatic vertebral artery injuries: wartime experience in Ukraine”.

https://thejns.org/view/journals/j-neurosurg/aop/article-10.3171-2023.12.JNS232316/article-10.3171-2023.12.JNS232316.xml

Ви запитаєте, що тут особливого?

  1. JNS один з найстаріших та один з двох провідних нейрохірургічних журналів у всьому світі. Журнал видається Американською Асоціацією Неврологічних Хірургів (AANS), починаючи з 1944 року. Impact Factor журналу за 2022 рік становить 4,1.
  2. Дана стаття є другою повнотекстовою оригінальною статтею саме в цьому журналі (JNS) за участі українських нейрохірургів та першою, яка присвячена лікуванню саме бойових поранень.
  3. В статті детально проаналізовано найбільший на даний час у всьому світі досвід бойових поранень хребтових артерій серед всіх відомих війн, військових конфліктів та кампаній (I та II Світові Війни, війни в Кореї, В’єтнамі, Іраку та Афганістані).

Бойові екстракраніальні травми хребтових артерій під час цих війн були діагностовані лише у 14 (0,3%) із 5342 пацієнтів з артеріально-судинними ушкодженнями.

  1. Стаття чітко демонструє, що цивільні та військові поранені в Україні, в даний час отримують в лікарні Мечникова найшвидше обстеження та найкраще диференційоване хірургічне лікування у світі.
  2. Стаття є результатом сумісної практичної та наукової співпраці українських нейрохірургів з лікарні Мечникова в Дніпрі та їх американських колег.

Автори статті вдячні професору Рокко Армонда та Ехсану Довлаті за благодійну допомогу з витратними матеріалами, участь в операціях, побудову наукової концепції, участь в аналізі матеріалу та публікацію статті у відкритому доступі в Журналі Нейрохірургії.

Це безумовно дозволить всім бажаючим з України та світу отримати безцінні знання та застосувати їх на практиці вже завтра.

Journal of Neurosurgery –став справжнім видавничим домом, що публікує декілька видань, присвячених спінальній, дитячій нейрохірургії, нейрохірургічним відеоматеріалам тощо.

У великій мірі це сталося завдяки наполегливій праці головного редактора – канадійського нейрохірурга українського походження Джеймса Рутки, справжнього друга нашої держави та українських нейрохірургів.

Разом до Перемоги!

Слава Україні!

Правління ГО “Українська нейрохірургічна асоціація”