Академік НАМН України, професор Є.Г. Педаченко. Привітання з нагоди дня народження

Шановні члени асоціації!
Є люди, імена яких ще за життя потрапляють в історію спеціальності раз та назавжди. Це відбувається тому, що вони ставлять глобальні інтереси набагато вище власних. Вони створюють власні наукові школи, нові напрямки в спеціальності, всебічно сприяють розвитку медицини. І цьому прогресу не можуть стати на заваді ні війни, ні епідемії. А ще їх виразно відрізняють наступні характеристики особистості, як то: почуття власної гідності та справедливості, чесність, скромність, порядність, повага до колег, вчителів та учнів. І в той час, коли інші марно намагаються зруйнувати вже створене ними, вони впевнено йдуть вперед.
В історії нейрохірургії України навічно закарбовані імена академіків Олександра Івановича Арутюнова, Андрія Петровича Ромоданова, Юрія Панасовича Зозулі, Євгенія Георгійовича Педаченка. Вони не лише були директорами Інституту нейрохірургії імені академіка А.П. Ромоданова НАМН України, вони паралельно сприяли розвитку та процвітанню Української нейрохірургії.
Сьогодні ми хочемо привітати з днем народження одного з титанів Української нейрохірургії – професора Євгенія Георгійовича Педаченка.
Почесні звання Академіка НАМН України, академіка Всесвітньої академії нейрохірургії (WANS), директора Державної установи «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова Національної академії медичних наук України», Заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки. Члена правління ГО «Українська нейрохірургічна асоціація», Члена Американської (США) асоціації мінінвазивної спінальної хірургії та Європейської асоціації мінінвазивної спінальної хірургії, члена Королівського товариства хірургів США лише підкреслюють велич цього вченого, своєрідної глиби Української нейрохірургії.
Бути віцепрезидентом Всесвітньої Федерації нейрохірургічних товариств, Головним нейрохірургом МОЗ України, і при цьому бути запрошеним закордонним лектором та нейрохірургом, для проведення оперативних втручань в закордонних клініках, дано лише обраним. За досягнення в розвитку клінічної медицини Євгеній Георгійович нагороджений великою золотою медаллю Всесвітньої академії Альберта Швейцера.
Разом з Є.Г. Педаченко Інститут пережив епідемію ковіду. Коли почалась повномасштабна війна Росії проти України професор Є.Г. Педаченко ні на день не покидав інститут та його колектив, а разом з сином, професором Юрієм Педаченко продовжував наполегливо працювати. Як директор інституту нейрохірургії він організував та забезпечив надання високоспеціалізованої нейрохірургічної допомоги пораненим.
 
Україна знає та пам’ятає своїх Героїв, навіть якщо вони кажуть: «Я просто виконував свою роботу». 01.09.2023 Педаченка Євгенія Георгійовича нагороджено відзнакою Міністра Оборони України «Захиснику України» (Наказ № 1167 від 01.09.2023 р.)
Професор Є.Г. Педаченко є співавтором 5 фундаментальних монографій, присвячених питанням лікування бойової нейротравми. Ці монографії стали настільними книгами для багатьох поколінь військових та цивільних нейрохірургів. Незважаючи на війну, що триває, Євгеній Георгійович сповнений оптимізму та бажання працювати далі. Працювати разом з тими, хто не зрадив свого вчителя та керівника. Працювати заради майбутнього Української нейрохірургії!
 
Шановний Євгенію Георгійовичу!
Щиро вітаємо Вас з днем народження. Від щирого серця бажаємо Вам міцного здоров’я, творчої енергії, наснаги та наполегливості у здійсненні всіх задумів.
Нехай поруч з Вами завжди будуть лише вірні та надійні люди, а доля дає здоров’я,
береже від негараздів та бід, додає натхнення.
Бажаємо, щоб з кожним роком було все більше сил для великих звершень і реалізації поставлених цілей. Хай втілюються у життя всі Ваші бажання, думки та плани,
нехай процвітає Українська нейрохірургія та Інститут нейрохірургії.
Разом до Перемоги! Слава Україні!
 
Правління ГО “Українська нейрохірургічна асоціація”