Приклад ефективної взаємодії

Дніпропетровська Обласна Клінічна Лікарня ім. І.І. Мечникова (Генеральний директор – професор Сергій Риженко) та ДУ Інститут нейрохірургії ім акад АП Ромоданова НАМН України (Директор – академік НАМН, професор Євгеній Педаченко), які допомагають рятувати людям життя.

Раніше ці ситуації вважалися неоперабельними та інкурабельними.

Листопад 2021 року. На консультацію до лікарні Мечникова звертається жіночка з меланомою шкіри та метастазами в легені, лімфовузли шиї. На МРТ головного мозку виявлено 2 метастази меланоми та доброякісну пухлину в задній черепній ямці. Раніше ми б просто відмовили та направили на симптоматичну терапію до онколога за місцем проживання. Але не зараз!

Мультидисциплінарний онкоконсиліум з колегами з ДУ «Інститут нейрохірургії ім.акад. А.П. Ромоданова НАМН». Прийнято рішення застосувати сучасну прогресивну методику лікування метастазів меланоми у головний мозок, яку лише як декілька років почали успішно використовувати у провідних клініках США, Швейцарії та Японії.

23 листопада 2021 року в амбулаторних умовах проведена неоад’ювантна стереотаксична радіохірургія 2-х метастатичних вузлів на лінійному прискорювачі в Інституті нейрохірургії ім. академіка А.П. Ромоданова, м. Київ, а вже наступного дня 24 листопада вранці пацієнтка успішно прооперована нейрохірургами в стінах лікарні Мечникова.

Виконано тотальне мікроскопічне видалення (мікроскоп OPMI VARIO 700 Carl Zeiss) відразу двох внутрішньомозкових новоутворень (метастазів меланоми) у лівій лобній ділянці та правій потиличній ділянці головного мозку зі збереженням всіх коркових вен під контролем системи нейронавігації Brain Lab. Тривалість операції – 3 години 30 хвилин.

Контроль рівно через рік – метастази меланоми в мозку відсутні.

Наступний етап – Грудень 2022 року – видалення епендімоми 4 шлуночку.

Наразі пацієнтка проходить імунотерапію з приводу мтс в легені. Динаміка по внутрішнім органам стабільна.

При контрольному МРТ у березні 2023 року – метастази в головному мозку відсутні.

Ми щиро вдячні начальнику відділу нейрорадіології та радіонейрохірургії, доктору медичних наук, професору Ользі Чувашовій та завідувачу відділенням радіонейрохірургії, доктору медичних наук Андрію Грязову за успішно проведений I етап лікування та допомогу в курації хворої.