24 листопада 2021 р. помер Зозуля Юрій Панасович

24 листопада 2021 р. у віці 94 років після тяжкої хвороби пішов з життя всесвітньо відомий нейрохірург, академік НАН і НАМН України, Заслужений діяч науки і техніки, двічі лауреат Державної премії України Юрій Панасович Зозуля.

Вічна пам’ять.

Прощання з Юрієм Панасовичем Зозулею відбудеться у п’ятницю 26.11.2021 р. о 12.00 на першому поверсі адміністративного корпусу Державної установи «Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України».

Продовження громадянської та церковної панахиди відбудеться на Берковецькому кладовищі, ділянка 40.

Народився Ю.П. Зозуля 23 грудня 1927 р. у м. Вінниця. У 1950 р. закінчив Вінницький медичний інститут.

Юрій Панасович Зозуля належав до хірургів, майстерність рук яких дарована Природою, відшліфована кропіткою важкою працею, великим досвідом, нескінченними тренуваннями.

В Інституті нейрохірургії Юрій Панасович подолав шлях від клінічного ординатора до директора цього провідного в Україні нейрохірургічного закладу (1993–2013), наукового радника директора інституту (з 2013 р.). Став першим президентом Української Асоціації Нейрохірургів.

Юрій Панасович активно займався науково-організаційною роботою. Він був головним редактором «Українського нейрохірургічного журналу», членом редколегії «Журналу Академії медичних наук», ще багатьох вітчизняних та зарубіжних наукових медичних журналів.

Заслужений діяч науки і техніки України (1978), нагороджений 3 орденами і 5 медалями, Почесними грамотами Президії Верховної Ради України (1982, 2005), Відзнакою НАН України “За наукові досягнення” (2007).

Юрій Панасович Зозуля – автор 675 наукових робіт, в тому числі 26 монографій і книг, 50 авторських свідоцтв.

Основні напрями наукової діяльності: нейроонкологія, вивчення біомолекулярних і генетичних механізмів розвитку пухлин мозку, клінічна патофізіологія мозкового кровообігу, судинна нейрохірургія, проблеми нейротрансплантації, розробка методів хірургічних втручань при різних видах патології головного мозку. Вперше розробив і застосував у нейрохірургії технології лазерної мікрохірургії.

Світла пам’ять про Юрія Панасовича – великого вченого, мудрого наставника, талановитого керівника, чудову людину – назавжди залишиться у наших серцях і серцях сотень тих, хто працювали разом з ним, хто мав щастя бути його учнем, у серцях тисяч людей, яким він повсякчасно надавав допомогу та підтримку.

Правління та члени ГО «Українська нейрохірургічна асоціація» глибоко сумують та виражають щирі співчуття родичам та близьким з приводу передчасної смерті Юрія Панасовича Зозулі.

Правління ГО «Українська нейрохірургічна асоціація»